lørdag 22. mars 2008

Husarbeid Del 1.

Den som fått sig anförtrott vården och skötseln av ett hem, har fått en stor, rik och omfattande uppgift, och det kan i synnerhet sägas om kvinnorna i ett lanthem. Utåt kan arbetet kanske synas både enkelt och enformigt, men det har en stor betydelse icke bara ur ekonomisk utan också ur etisk synpunkt. Ett väl skött hushåll - det må vara stort eller litet - är en nationaltillgång. Det är intet latmannsgöra; det fordras kunskap och tålamod, vaken blick och anpassningsförmåga, god vilja och gott humör...

...Först och främst måste ett hushåll ordnas efter en bestämd plan. Planlöshet i arbetet leder till oordning och otrevnad, förstörda krafter och bortkastade ekonomiska värden. Ordning och punktlighet äro de två huvudfaktorerna i hushållsarbetet.

"Brist på ordning leder till förlust av tid, och förlorad tid kan aldrig återvinnas. Tidiga timmar, punktlighet och metod äro stora hushållare och kunna ej nog varmt tillrådas", säger Dr. hagdahl.
Utrag fra Kajsas Kokbok (1936)

4 kommentarer:

Makena sa...

*nickar instämmande* ;)

Augustins forum sa...

Fra en norsk heimkunnskapsbok på tidlig på 50-tall: Bruk et kvarter til hvile slik at du er opplagt når han kommer hjem Fiks på sminken,.. Ta en siste tur gjennom huset,så går du over bordene med en støvklut.Bruk noen minutter på å vaske barnas hender og fjes (dersom de er små), kam håret deres og skift klærne dersom de er skitne. Barna er hans små skatter, og de bør se slik ut. Vær lykkelig, ikke klag ....

Fru Gustafsson sa...

Tante Åse, jeg lever nok ikke opp til krava... :)

My Corner sa...

Ja, det er slik det er. Jeg har en 60 årig kone som har fulgt dette prisippet hele livet og det er godt for en ektemann, ja!!!!!!!